Îngrijirea pielii nou-născutului este obligatorie încă din primele zile de viață.
Unul dintre aspectele cheie în această îngrijire este înțelegerea și menținerea echilibrului pH-ului pielii.
Îți detaliem în acest articol cele mai importante lucruri pe care ai nevoie să le cunoști despre pH-ul pielii, cât și cum să îl echilibrezi pentru sănătatea bebelușului tău.
Ce înseamnă pH-ul pielii și de ce este important?
pH-ul (potențialul de hidrogen) măsoară aciditatea sau alcalinitatea și se evaluează pe o scară de la 0 la 14.
Un pH neutru este definit de valori foarte apropiate de 7 (un exemplu este apa, care are pH-ul 7), în timp ce valorile sub 7 indică aciditate, iar cele peste 7 indică alcalinitate.
Pielea sănătoasă a adulților are un pH ușor acid, cuprins între 4,5 și 5,5. Încadrarea între aceste valori este esențială pentru funcționarea ei optimă.
Pielea grasă prezintă un pH ce depășește 6, în timp ce atunci când valoarea pH-ului scade sub 4,5 vorbim de o piele uscată.
Știai că pH-ul pielii bebelușului tău este diferit de pH-ul pielii tale?
Datorită expunerii la lichidul amniotic în cele 9 luni cât s-a dezvoltat în burtica mamei, copilul se naște cu un pH al pielii aproape neutru, cu valori cuprinse între 6,6 și 7,5.
Începând cu primele zile după naștere, pH-ul pielii nou-născutului devine din ce în ce mai acid. Schimbări semnificative sunt vizibile încă din a doua zi de viață, apoi pH-ul continuă să scadă pe parcursul primelor 3 luni.
Totuși, în ciuda acestei scăderi, pH-ul pielii rămâne semnificativ mai ridicat pe toată durata copilăriei în comparație cu pH-ul adulților. Acest lucru a fost validat și de cercetători, care au efectuat mai multe studii prin care au arătat că pielea bebelușilor își dezvoltă continuu mecanismele de apărare. De aceea copilul are nevoie în permanență de atenție și îngrijire specială.
De ce contează pH-ul acid al pielii?
Pielea este un organ vital pentru bebelușul tău. Este bariera care îl protejează împotriva agenților externi, fiind totodată primul său contact cu lumea exterioară.
pH-ul aproape neutru îl predispune pe sugar la iritații ale pielii, ceea ce permite pătrunderea microorganismelor în corp. Iar odată ce a avut loc o întrerupere a barierei de protecție, capacitatea pielii de a se repara este puternic afectată.
Din acest motiv, este foarte important să ai grijă de ea încă din primele zile de viață și să folosești produse care contribuie la menținerea pH-ului pielii bebelușului tău la un nivel optim.
Cum să menții un pH sănătos al pielii bebelușului
De la alegerea produselor de baie până la frecvența cu care îl speli pe micuț, fiecare detaliu contează. Învață să alegi produsele potrivite și adoptă rutine de îngrijire care respectă și protejează pH-ul pielii bebelușului tău, asigurându-i astfel confortul și sănătatea.
Pentru a păstra un pH optim și a preveni iritațiile, sunt câteva lucruri de care e bine să ții cont:
– folosește pentru spălarea și îngrijirea bebelușului doar produse special formulate pentru particularitățile pielii sale;
– spală-l doar cu apă calduță pentru a nu îndepărta filmul lipidic de pe suprafața pielii, care previne uscarea acesteia;
– folosește doar haine și textile din materiale naturale, ideal și certificate ca fiind sigure și fără compuși chimici toxici.
Concluzii
Așadar, echilibrul pH-ului este unul dintre factorii de bază în asigurarea sănătății și integrității pielii celui mic. Asigură-te că folosești produse delicate, specifice nevoilor sale unice, pentru a menține un pH corect și a preveni iritațiile.