Adună puncte pentru reduceri la comanda ta. Plasează o comandă, creează un cont, da-ne un follow pe Instagram. 10 Puncte = 1 leu.

Logo Teodor Baby

Cum se pot implica bunicii în îngrijirea bebelușului?

Implicarea bunicilor în îngrijirea bebelușului are beneficii imediate pentru micuț prin stabilirea unei legături afective care completează grija părinților.

A deveni bunic sau bunică este una dintre cele mai speciale și emoționante experiențe din viață.

Venirea pe lume a copilului schimbă complet programul, rutina și obiceiurile părinților, care de multe ori simt că nu le ajung cele 24 de ore ale zilei pentru a face față tuturor activităților.

În acest context, bunicii pot juca un rol esențial în degrevarea părinților de unele sarcini, atât casnice, cât și legate de îngrijirea nou-născutului.

Iată câteva exemple concrete prin care bunicii pot oferi sprijin eficient:

 

  1. Supravegherea și îngrijirea bebelușului

Implicarea bunicilor în îngrijirea bebelușului are beneficii imediate pentru micuț prin stabilirea unei legături afective care completează grija părinților.

Prin cântat, citit și interacțiune directă, stimulează dezvoltarea senzorială și emoțională a bebelușului, aspecte foarte importante în primele luni de viață.

Bunicii pot contribui la stabilirea unui program de somn pentru bebeluș, prin respectarea rutinei de adormire. De asemenea, este foarte util pentru mamă ca bunicii să preia unele ture de noapte, hrănind bebelușul cu biberonul sau pur și simplu veghindu-l când este neliniștit.

Un alt lucru de ajutor este ca bebelușul să fie scos la plimbare, fie în cărucior, fie în sistemul de purtare. Astfel părinții câștigă zilnic câteva ore de respiro pentru a se odihni sau pentru a se ocupa de alte activități personale.

Permițând părinților să doarmă, să se relaxeze sau chiar să iasă din casă pentru câteva ore, bunicii le oferă un respiro necesar, contribuind astfel la menținerea sănătății mentale și emoționale a mamei și a tatălui.

 

  1. Planificarea meniului zilnic și prepararea meselor

Prin planificarea și pregătirea meselor, bunicii pot ajuta părinții să aibă o alimentație variată și echilibrată, vitală mai ales pentru mama care alăptează.

De asemenea, pot planifica meniuri săptămânale pentru a elimina stresul deciziilor de ultim moment legate de mâncare, ajutând astfel la gestionarea mai eficientă a timpului.

Începând cu procurarea ingredientelor și până la prepararea de mâncăruri sănătoase și nutritive sau spălatul vaselor, orice ajutor e mai mult decât binevenit pentru părinții bebelușului.

Bunicii pot găti mai multe porții de feluri de mâncare care se păstrează foarte bine la frigider câteva zile (sau chiar câteva săptămâni, în congelator).

Un lucru important este ca mâncarea să fie răcită rapid după preparare și apoi depozitată la frigider cât mai repede posibil, chiar dacă nu s-a răcit de tot.

Printre rețetele care își mențin gustul, textura și nutrienții se numără supele, mâncărurile cu sos, chifteluțele de carne sau legume, tartele și plăcintele.

Pentru păstrarea în frigider sau congelator sunt foarte utile caserolele care se închid bine și în care încap 1-2 porții. Un detaliu important: să fie scris pe capac ce preparat e înăuntru și data la care a fost gătit.

Astfel, părinții au tot timpul la îndemână cantitatea de mâncare de care au nevoie la o masă și se pot organiza rapid atunci când bebelușul doarme sau e lăsat în grija altcuiva.

 

  1. Curățenie și întreținerea ordinii

Atunci când ai un bebeluș în casă, menținerea curățeniei apare zilnic pe lista de treburi casnice.

Bunicii se pot ocupa de aspirat, ștergerea prafului și geamurilor – sarcini dificil de integrat în programul părinților în primele săptămâni după naștere.

De asemenea, pot ajuta la spălarea și organizarea hainelor bebelușului, menținerea în ordine a jucăriilor și obiectelor de îngrijire, asigurându-se că totul este la îndemână și ușor de accesat pentru părinți.

 

Concluzii

Prin toate aceste activități, bunicii nu doar că ajută la îngrijirea bebelușului, dar facilitează și recuperarea și adaptarea părinților la noile lor roluri.

Această susținere este vitală mai ales în primele săptămâni după naștere și contribuie semnificativ la crearea unui mediu familial stabil și armonios, plin de dragoste și grijă.

 

Share:

Vezi mai multe articole

Trimite un mesaj