Multe culturi din întreaga lume acordă o mare importanță lăuziei – această perioadă foarte specială din viața proaspetei mămici, numită în unele țări „Luna de aur”.
În cele 40 de zile, corpul, care a fost profund transformat pentru a primi și a da viață, revine treptat la starea sa anterioară.
De asemenea, e timpul acomodării cu nou-născutul și cu un nou sine, precum și adaptarea la toate schimbările care se petrec în viața femeii care tocmai a născut.
Odihna mamei, care se află în centrul practicilor din Luna de Aur, se bazează pe o realitate biologică: sarcina și efortul de a da naștere solicită intens resursele organismului.
Tradițiile din întreaga lume consideră că „Luna de aur” este o perioadă esențială pentru ca organismul femeii să compenseze energia și sângele pierdute în urma travaliului și a celor 9 luni de sarcină.
În mod tradițional, tânăra mamă era îngrijită de mama, sora, verișoara, vecina sau mai multe femei din cercul familial, care se ocupau de treburile casnice în locul ei.
De la îngrijiri speciale și ritualuri până la pregătirea unor feluri de mâncare nutritive și care ajută corpul să se energizeze, toți cei apropiați o sprijină să-și recapete forțele și să se reintegreze ulterior în comunitate.
Aceste practici ancestrale se regăsesc pe tot globul la popoare din Asia, Africa, America de Nord și America de Sud.
În China, există obiceiul ca o femeie care tocmai a născut să rămână imobilizată la pat timp de o lună, tradiție inspirată din medicina tradițională chineză și cunoscută sub numele de „Zuo Yue Zi” (ceea ce se traduce prin „a sta un ciclu lunar”).
Aceasta este o perioadă de odihnă fizică și, în mod tradițional, mama stă în casă și e îngrijită de familie. Medicina chineză are o istorie îndelung documentată a dietei și a alimentelor ca medicament pentru recuperarea după naștere și pentru a promova lactația. Din acest motiv, în această perioadă se pune un accent puternic pe dietă pentru a acumula sânge și energie.
În culturile țărilor din America Latină, primele 40 de zile de la nașterea unui copil sunt cunoscute în mod tradițional sub numele de la cuarentena, o perioadă în care proaspetele mămici se odihnesc, se recuperează și se concentrează pe alăptare, în timp ce femeile din comunitățile lor le asigură menajul și alte tipuri de sprijin.
Beneficiile practicării Lunii de aur după naștere:
- susține legăturile de atașament și permite alăptarea în condiții adecvate
- stimulează stima de sine și previne riscul de depresie post-partum
- ajută mama să se bucure de unul cele mai prețioase momente din viața ei – nașterea
- consolidează noile relații din cadrul familiei întâmpinând schimbarea împreună, pas cu pas.
Practica Lunii de aur răspunde unei nevoi universale – de a încetini. Este o ocazie de a ne lua timp pentru a trăi și a savura etapele care urmează după naștere, respectând evoluția și nevoile corpului feminin în perioada post-partum.
Din pacate, noi nu traim nici in China, nici in America Latina, nici in alte colturi ale lumii unde proaspata mamica este ajutata si sustinuta de toti cei din jurul ei.
La noi, fiecare cu norocul ei!
Locuiesti aproape de mama, de soacra sau chiar impreuna cu ele, ai noroc! Vor, nu vor tot te ajuta cu cel mic din cand in cand.
Ai bani? Poti angaja o bona! Ai un sot caruia sa ii pese de tine si se implica in cresterea bebelusului? Ai apucat pe Dumnezeu de un picior.
Dar daca nu ai nimic din toatea astea, ce faci? Te descurci, crede-ma!
Stiu, este greu, obositor si te epuizeaza uneori pana la lacrimi, aceasta Luna de aur.
Dar noi mamicile suntem puternice, ne lingem ranile si ne adunam ultimul strop de energie sa ne ingrijim cum putem si cum stim noi mai bine bebelusii.
Toate trec, mai greu la unele, mai usor la altele, cu bucurie, alteori cu tristete, cu incredere sau cu frustrare, insa lauzia ramane clar o perioada de tranzitie intre femeia care ai fost si mama care ai devenit.